Werking individuele psychotherapie

Bij een eerste contact, of intakegesprek, gaan we in op jouw hulpvraag en brengen we jouw concrete situatie in kaart. We stellen een probleemsamenhang op en een behandelplan. Op basis van het leven dat jij wil gaan leiden, kiezen we welk aanbod op dit moment voor jou het meest geschikt is. Dit individueel aangepast traject kan bestaan uit enkel individuele psychotherapie, enkel een groepsaanbod of een combinatie van beide. Binnen een individuele therapie baseer ik mij op principes vanuit de gedragstherapie, narratieve therapie en aandachtgerichte therapie. Binnen mijn denkkader behoren ook principes vanuit de positieve psychologie en oosterse filosofie en maak ik gebruik van creatieve technieken.

Ik hanteer strikt mijn beroepsgeheim in iedere communicatie. Met jouw toestemming ga ik in overleg met je huisarts of andere hulpverlener.

prev next

Waarvoor kan je terecht ?

  • angst : sociale angst, fobieën, dwangstoornis, ... 
  • depressie, verdriet, neerslachtig gevoel, zelfmoordgedachten, …
  • stress, burnout, psychosomatiek (spanningshoofdpijn, hyperventilatie, pijnklachten, …)
  • trauma, verlies, rouw, …
  • zingeving

Werkmethode : 

  • ik probeer een ruimte te creëren waarbinnen ik op een open, milde en niet-oordelende manier naar je verhaal kan luisteren.

  • we schetsen samen jouw huidige situatie en maken concreet wat jij wil veranderen

  • afhankelijk van het probleem en de hulpvraag dat zich stelt, baseer ik mij op verschillende werkmethodes. Een paar voorbeelden :  evidence based protocollaire behandeling vanuit de gedragstherapie voor het behandelen van een fobie, gesprekken gebaseerd op de narratieve therapie over 'falen als mens' of 'de ander kant van pijn', relaxatietechnieken bij stress, kennis over wetenschappelijk onderzoek vanuit de positieve psychologie voor dagdagelijkse keuzes, enz. Natuurlijk zijn dit geen strikt afgebakende werkmethodes en gebruik ik ze in praktijk door elkaar.

  • omdat praten niet altijd gemakkelijk is, maak ik soms gebruik van creatieve technieken. Zo kan je bijvoorbeeld uitdrukking geven aan je emoties aan de hand van tekeningen, familie-opstellingen, voorwerpen, e.a.

  • ik zie mezelf niet als 'meester' maar als een gewoon mens, net zoals jij. Vanuit mijn kennis, opleiding en ervaring kan ik je wel hulp bieden bij het omgaan met psychische moeilijkheden. Maar de kracht om te veranderen zit in jou en dat kan jij ontdekken.

Praktisch : 

Een individuele sessie duurt ongeveer 60 minuten en kost 60 euro (+ 5 euro na 18u). (vanaf 1/3/2021 tariefwijziging, zie rubriek 'afspraken')

Om voldoende kwalitatieve zorg te kunnen bieden aan iedere cliënt plan ik slechts een beperkt aantal gesprekken per dag. Wanneer je niet op je afspraak aanwezig kan zijn, vraag ik je om minimum 48 uur op voorhand te verwittigen. Op die manier kan mogelijk nog iemand anders geholpen worden. Een afspraak die minder dan 24 uur op voorhand geannuleerd wordt of een onaangekondigde afwezigheid wordt aangerekend aan 30 euro.  Afspraken worden telefonisch verzet of afgebeld.

Alle ziekenfondsen hanteren een ander principe voor terugbetaling. Informeer je bij je ziekenfonds of je recht hebt op terugbetaling en wat je daarvoor moet doen.

Aanmelden kan via onderstaande link. Je kan hiervoor uiteraard ook telefonisch contact met me opnemen.

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met me op en ik beantwoord ze graag.

De weg is het doel