ACCEPTANCE & COMMITMENT THERAPY

Onze belangrijkste drijfveer in ons leven is onze zoektocht naar geluk. Wanneer iets niet loopt zoals we willen, gaan we op zoek naar een oplossing. ACT gaat ervan uit dat emotioneel lijden een deel van ons leven is en op zichzelf dus geen teken is van een onderliggende stoornis. Echter, in een verwoede poging dit lijden te vermijden, wordt het lijden alleen maar groter.

Mensen hebben niet zelden de ervaring dat dingen waartegen ze botsen steeds terugkomen of zelfs erger worden. Alle pogingen om hiermee om te gaan of het leven draaglijker te maken (therapie, drugs, vermijdingsgedrag) hebben tot nu toe geen blijvend resultaat opgeleverd. Aan motivatie en doorzetting ontbreekt het meestal niet, aan een goed inzicht wel.

Geef de strijd met je monsters op

en geniet van het leven

ACT voor wie ?

. Je probeerde reeds meermaals om een (psychisch of emotioneel) probleem op te lossen maar zonder resultaat ?
. Je weet wel wat je wil, maar je komt er niet. Het ontbreekt je aan moed en doorzetting of er komt steeds ‘iets tussen’. Je blijft er maar over piekeren.
. Je leeft voornamelijk in functie van anderen en vraagt je wel eens af wat je zelf wil.
. Je kan moeilijk aanvaarden wat je niet kan veranderen.
. Je lijdt aan chronische pijnklachten, ziekte, letsel, enz, en je kan dat moeilijk een plaats geven in je leven.
. Je gaat gebukt onder psychisch en emotioneel lijden (piekergedrag, schuldgevoelens, angst, negatieve emoties, enz)
. Je kan moeilijk genieten van wat er is.
. ...

Het doel van ACT is :

  • beter kunnen omgaan met psychisch lijden en emotionele pijn (angst, verdriet, frustratie, twijfel, onzekerheid, laag zelfbeeld, depressie, ....)

  • een duidelijker zicht  krijgen op wat voor jou waardevol is in je leven

  • (dwingende) gedachten en overtuigingen opmerken zonder er slaaf van te zijn
  • jezelf leren kennen
  • leren aanvaarden wat je niet kan veranderen

  • toegewijd zijn aan je doelen

  • psychologische flexibiliteit ontwikkelen zodat je keuzes kan maken die er écht toe doen.

Geef me de kracht te veranderen
wat ik kan veranderen,
de moed te accepteren wat ik niet kan veranderen
en de wijsheid het verschil te zien
(Reinhold Niebuhr)


De ervaring van Eva

Nuchter als ik ben en met het nodige scepticisme, zou ik uit mezelf nooit deelgenomen hebben aan zo'n training. In groep dan nog! Ik was ervan overtuigd dat een training, in welke vorm dan ook, mij nooit echt zou kunnen raken. Met de nodige tegenstrubbeling en innerlijke stress hierrond, heb ik mij toch laten leiden door het ongewisse.

Ik moet eerlijk toegeven dat het niet altijd even gemakkelijk was en op sommige momenten kreeg je mij zelfs helemaal stil. Confronterend was het zeker, maar ook verhelderend! Dankzij je aanpak, je humor en de rust die je uitstraalde, vond iedereen ook zijn plaatsje in de groep. Aangezien onze groep zo divers was, was het ook heel leerrijk om te zien waar andere mensen op vastlopen. Het werd al snel duidelijk dat iedereen, diep vanbinnen, met dezelfde moeilijkheden worstelt. Die ontdekking deed al heel veel. Het deed mij nadenken over mezelf en over wat ik belangrijk vind in het leven. Soms was het schrikken! Zeker toen ik merkte hoe hard en stroef mijn eigen overtuigingen konden zijn. Een training die gebruik maakt van eenvoudige metaforen kon mij zelfs van mijn melk brengen!? En weet je.. dat is helemaal ok! Het heeft mij zelfs geleerd dat het 'normaal' is, maar dat ik zelf ALTIJD een keuze heb. De training heeft mij ook doen beseffen dat ik mag zijn wie ik ben...

What a ride this has been! Soms een lach, soms een traan, voor mij persoonlijk soms een reactie van mijn hele lijf. Ook al had ik nooit verwacht dat het mij zo zou raken, het heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Ik ben er zeker van dat ik heel wat dingen in mijn leven op een andere manier zal kunnen zien en ervaren. Ik ben mij ook veel meer bewust van wat ik wil en welke weg ik wil uitgaan.

Lieve Sabrina, ik kan je alleen maar bedanken om mij mee te nemen in deze bijzondere ervaring. Bij mij heeft het alvast 'iets' in beweging gezet. Ik weet dat het nu pas allemaal begint en ook al heeft niemand alle antwoorden, ik zit zelf aan het stuur van mijn bus en ik wil daar, meer dan ooit, blijven zitten!

Je hebt ons op een fantastische manier laten zien wat ACT inhoudt en ik ben ervan overtuigd dat iedereen hier iets kan aan hebben! Blijf dit vooral doen, op de manier zoals je zelf bent, want dat is het meest oprecht en het allermooiste wat er is!

Het ga je goed, Sabrina! Bedankt voor alles! ❤

ACT Praktisch :

We gaan aan de slag in een kleine groep van max 6 personen. Dit geeft ons voldoende tijd om jouw situatie uit te diepen, jouw valkuilen te bespreken en jouw richting te bepalen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje (ook de therapeut) en werken in een groep geeft je de kans te leren van anderen.

We baseren ons op ervaringsgericht leren. Verandering vraagt tijd en inspanning. Tijdens de sessies proberen we de theorie op een creatieve manier te ervaren. We zoeken naar persoonlijke oplossingen voor iedere deelnemer. Tussen de sessies door is het noodzakelijk ook zelf na te denken, te observeren, te oefenen, aandachtgericht in het leven te staan en effectief stappen te ondernemen in de richting van jouw waardevol leven. Zonder deze oefeningen en persoonlijke ervaringen verlies je de kracht van ACT.

Inschrijven kan na een intakegesprek. 

Wanneer :


Donderdag 20/4, 27/4, 4/5, 11/5, 25/5, 1/6, 8/6, 15/6 van 19 tot 21 uur

of

Vrijdag 21/4, 28/4, 5/5, 12/5, 26/5, 2/6, 9/6, 16/6 van 13 tot 15 uur

Indien data of uur je niet passen, neem vrijblijvend contact op. Groepen kunnen samengesteld worden in functie van beschikbaarheid.

Prijs :

Voor 8 sessie van 2 uur betaal je 350 euro (werkbladen en drank inbegrepen).


Inschrijving :

Inschrijven kan door telefonisch contact op te nemen (0483/298.018) of via deze link 
Uit je hoofd,in het levenMeer weten over ACT ?


ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en is een nieuwe vorm van gedragstherapie.

ACT is een wetenschappelijk gefundeerde psychotherapie waarvan de effectiviteit bij tal van problematieken werd aangetoond. Binnen ACT zien we psychische problemen voornamelijk als gevolg van psychologische inflexibiliteit.We verliezen onze psychische flexibiliteit door onze gedachten en gevoelens voor waar aan te nemen (cognitieve fusie) en door onvermijdelijke pijn niet te willen voelen (experiëntiële vermijding).

ACT leert je a.d.h.v. mindfulnessoefeningen los te komen van je gedachten (je bent niet wie je denkt te zijn). Je leert de dingen te zien zoals ze zijn. Je neemt je leven in handen en maakt waardevolle keuzes. ACT nodigt je uit te accepteren wat je niet kan veranderen.

ACT is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek maar de kennis ervan brengt je niets als je zelf niet aan de slag gaat. Verandering vraagt oefening en moed, met vallen en opstaan leer je je een nieuwe manier van zijn eigen te maken (toegewijde actie).

Je bent veel meer dan je gedachten, gevoelens en gedragingen (zelf als context).

Toegewijde actie (commitment) : Om gelukkige keuzes te maken, moeten we weten wat waardevol voor ons is (waarden).