Yogatherapie

Nieuwe groepen starten vanaf januari 2024

Groep 1

Gaat door vanaf maandag 15 januari, gedurende 12 weken, steeds van 10u45 tot 12u

Groep 2

Gaat door vanaf woensdag 17 januari, gedurende 12 weken, steeds van 15u45 tot 17u

Groep 3 (gevorderden)

Gaat door vanaf woensdag 17 januari, gedurende 12 weken, steeds van 17u30 tot 18u45 

Ontspan, herstel en vind je kracht

Maak definitief komaf met spanning en stress.

Ontspan en herstel je lichaam.

Leer jezelf begrijpen, verbeter je eigenwaarde en maak positieve keuzes in je leven.

Met deze eeuwenoude oefeningen krijg je een vitaal en soepel lichaam terug.

Met het leren toepassen van de yogafilosofie, krijg je je mentale gezondheid terug.

Yogatherapie biedt je de kans iedere laag van je persoonlijkheid af te pellen om te komen tot wie je in essentie bent. Het maakt je lichaam en geest gezond en vitaal.

Gepersonaliseerd traject 


Binnen een gepersonaliseerd traject gaan we samen na wat jouw noden of verlangens zijn, zowel fysisch als psychisch. Je leert jezelf beter kennen en je vindt jouw manieren om je welzijn te bevorderen. Dit kan op jouw tempo en op jouw vrije momenten. 

Yogatherapie
  • Innerlijke rust

  • Stress uit je lijf

  • Gezond en soepel lichaam

  • Energie en vitaliteit

  • Verwijder emotionele blokkades

  • Verbeter de werking van je organen

  • Zelfzeker

  • Stop piekeren

  • Loslaten interne criticus

  • Ken jezelf

  • Minder eisend voor jezelf

  • Weg met dwang

  • Maak keuzes

  • Wees gelukkig

Wat is yoga

'Yoga' is afgeleid van de werkwoordsvorm 'yoej' wat 'verenigen' betekent. 'Yoga' betekent dus dat je je gaat verenigen met iemand die je misschien nog niet zo goed kent : jezelf. Je maakt contact me je echte, fundamentele zelf, met wie je dus in essentie bent. Zo weet je waar je voor staat in het leven, wat het leven toch dat ietsje gemakkelijker maakt.
Het omgekeerde of m.a.w. zelfvervreemding ontstaat wanneer je geest je allerlei niet-reële verhalen en overtuigingen doet geloven. Dit leidt tot stress met fysieke en psychische klachten als gevolg. Het gevoel van vervreemd te zijn van jezelf is steeds psychisch van aard, nooit feitelijk. We kunnen namelijk niet weglopen van onszelf en wanneer we denken onszelf niet te kennen, is dat omdat we de verkeerde kant op kijken.
Yoga helpt je dus jezelf te ontmoeten, in al zijn eenvoud. Je voelt je ontspannen, je krijgt meer eigenwaarde en uiteindelijk word je veel gelukkiger.

De oude wijzen ontdekten dat lichaam en geest gemaakt zijn van dezelfde stof, maar het lichaam is grofstoffelijk en de geest is fijnstoffelijk. De adem die hen verbindt, is het leven zelf. 'Hij is het pulseren van de centrale lichaamskracht.' (Sri Narayana) Je kan je lichaam en je geest beïnvloeden via de adem. Het lichaam is veel gemakkelijker te manipuleren dan de geest maar de geest heeft veel meer kracht. Je brengt rust in je geest d.m.v. oefeningen die je lichaam ontspannen, energie vrij doen stromen, het ademritme regelen, de werking van de hormoonklieren verbeteren, enz. Uiteindelijk kom je in contact met de bezielende kracht achter je lichaam en geest, je wordt je bewust van de dingen zoals ze zijn, je vindt vrede in dat wat onveranderlijk aanwezig is. 

In yoga gaan we naar de essentie van je zijn "

Wat is Hatha Yoga

De term Hatha bestaat in het Sanskrit uit ha (zon) en (tha) maan. De zon symboliseert de mannelijke of positieve energie en het gevende aspect, de maan symboliseert de vrouwelijke of negatieve energie of dat wat ontvangt. Beide energieën zijn aanwezig in ons lichaam en stromen respectievelijk door de Nadies (energiebanen) Pingalaa (zon) en Idaa (maan). Binnen Hatha Yoga gebruiken we een aantal technieken (o.a. aasanas, kriyaas, praanaayaama, energetische oefeningen, ontspanning, meditatie) om de zon- en maanenergie in evenwicht te brengen. De geest komt dan tot rust en je ervaart de vredevolle stilte die je in je draagt.  

Eeuwen geleden hebben zieners ontdekt welke aasanas (yoga-oefeningen) een positieve invloed hebben op zowel je fysieke gezondheid als op je mentale gezondheid. Via deze technieken worden blokkades weggewerkt en komt er energie vrij zodat je je vitaler voelt.

Yoga is
  • Ontmoet jezelf
  • Voel je ontspannen
  • Breng je energie in evenwicht
  • Voel je vitaal
  • Verbeter je gezondheid
  • Breng je geest tot rust
  • Ervaar zalige stilte

Effect van yogabeoefening

Sinds yoga het westen veroverde, hebben reeds vele wetenschappelijke studies het positieve effect van yogabeoefening op de gezondheid vastgesteld :

  • de beoefening van yoga vermindert stress, vermoeidheid en angst en verbetert het evenwicht, de slaap en de stemming.
  • meditatie verlaagt het ademhalingstempo, de hartslag, de bloeddruk en het zuurstofverbruik. De geest komt tot rust.
  • Yoga voorkomt en bestrijdt degeneratie van de wervelkolom.
  • Yoga verzacht de gevolgen van reumatoïde artritis.
  • De beoefening van Yoga verhoogt de productie van de neurotransmitter Gamma-aminoboterzuur (GABA) die een rustgevend effect heeft.
  • Yoga verlaagt te hoge bloeddruk en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.
  • De beoefening van yoga stimuleert de rechterhersenhelft die de creativiteit aanstuurt.

(uit 'Focus op yoga', Yoga Vedanta Aalst)

 

Gelukkig zijn = ken jezelf

Gelukkig zijn is je geboorterecht. In contact komen met je essentiële werkelijkheid, met je diepste zelf, geeft een oneindig gelukzalig gevoel. Het zijn de conflicten in je geest die voor onrust zorgen. Wat je denkt, zegt en doet staat soms ver van elkaar. Je tante belt aan en je denkt 'oh jee, niet weer'. Je opent de deur en met een brede glimlach roep je "Tante, wat fijn dat je er bent !!". Of je belooft iemand te zullen helpen maar je muist er van onder. Je denkt het ene, zegt het andere en doet nog iets anders. Soms raak je er zelf niet meer aan uit waarom je je zo gedraagt. Wanneer je kan verwoorden wat je denkt en je er ook naar kan gedragen, dan krijg je evenwicht in jezelf. Daarom moet je weten wat er omgaat in je hoofd. "Beheers je geest en wees gelukkig" zegt de yogi.

Wie ben ik ? Ben je de rol die je speelt (moeder, zuster, collega, buurvrouw, ...), ben je misschien je lichaam (mooi, dik, groot, atletisch, ...) of ben je je intellect of je gedachten ? Maar als jij al deze dingen kan observeren, dan ben je er ook verschillend van. Want hoe kan de kenner het gekende zijn ? Ramana Maharshi raadde zijn zoekers aan zich de vraag te stellen 'Wie ben ik?'. Je zal ontdekken dat je noch je lichaam bent, noch je geest. Je ontdekt je 'Zelf' omdat het je wezenlijke aard is. Wat overblijft is het IK-BEN.

Wie ben ik echt en waarom voel ik dat niet ? Wanneer je je identificeert met steeds veranderende en vergankelijke dingen (emoties, gedachten, je lichaam, jouw verhalen, enz) ontstaat er lijden. Wanneer je je identificeert met je gedachten en gevoelens, lijkt het alsof je daadwerkelijk bent wat je denkt: de slechte partner, de kankerpatiënt, de piekeraar, enz. Word je bewust van de invloed dat dit heeft op je lichaam en geest en maak contact met de levenskracht die erachter zit, met je Zelf, met je onveranderlijke bewustzijn. Zo leer je zien wat de moeite waard is om voor te vechten en wat je rustig kan laten gaan. Vergelijk het een beetje met wolken aan de hemel : de wolken (gedachten, gevoelens, rollen, lichaam, enz) komen en gaan maar de hemel (Bewustzijn, je essentie) blijft onveranderlijk aanwezig.

Negatieve gedachten, onverwerkte emoties, overtuigingen die je ontwikkeling afremmen, enz. veroorzaken energieblokkades. Dit leidt tot spierspanningen, ademhalingsstoornissen (hyperventilatie), psychosomatische klachten, psychische stoornissen en zelfs ziekte. Voor een goede fysieke en emotionele gezondheid is het daarom zeer belangrijk dat onze energie vrij kan stromen.  

Een belangrijke spirituele leraar uit de 20e eeuw, Swami Sivananda, bracht alles wat er over Yoga en Vedanta gekend was samen tot één enkel pad. Hij noemde dit Integrale Yoga. Het is een veelzijdige benadering van yoga met een arsenaal aan hulpmiddelen om bewuste en onbewuste energieblokkades op te heffen. Alle aspecten van deze integrale yoga komen aan bod in deze yogatherapie.


" Yoga is het verbreken van waanbeelden en van lijden. Je leert kijken naar dat wat is, hier en nu. Je leert voelen, zonder voor of afkeur, gelijkmoedig. "

Sabrina Delmotte

Wat is yogatherapie

Binnen Yogatherapie combineer ik :

aasanas (lichaamsgerichte oefeningen),
 praanaayaama (ademhalingsoefeningen)
 en meditatie 
met 
therapeutische technieken uit de westerse psychologie en
 filosofische wijsheden uit de Vedantafilosofie en boeddhistische psychologie.
Verder kunnen aspecten uit Ayoerveda aan bod komen.

Binnen deze yogatherapie bekijken we jou als mens in zijn geheel en sturen we bij waar nodig om tot evenwicht te komen. We gaan op zoek naar onderliggende blokkades en passen de methode toe waar jij op dat moment het meeste baat bij hebt. Dit kan betekenen dat we in gesprek gaan (psychotherapeutisch), of dat je ontspant om je lichaam in herstel te brengen, of dat je gerichte yogaoefeningen aangeboden krijgt om met een fysieke en/of mentale pijn om te gaan, enz. Binnen de  kleine groep wordt rekening gehouden met jouw klachten en worden oefeningen hieraan aangepast. Dieper in gesprek gaan kan tijdens een individuele sessie. 

Hoe werkt yogatherapie 

Vooraleer je aan de 1e praktijkles kan beginnen, plannen we een intakegesprek. Op die manier kan ik jou beter leren kennen, bespreken we je klachten en je verwachtingen. Daar hou ik rekening mee tijdens de praktijklessen. 

Binnen de praktijklessen worden volgende technieken aangeleerd :
  • Losmaakoefeningen om je lichaam zachtjes wakker te maken
  • Kriyaas : door het lichaam ontspannen te rekken, gaat de energie vrij stromen door de Nadies (energiebanen)
  • Evenwichtsoefeningen bevorderen de werking van het cerebellum. Ze verbeteren de fysieke, mentale en emotionele stabiliteit en het concentratievermogen
  • Aasanas : yogahoudingen die je gedurende een bepaalde tijd aanhoudt. Sommige bewegingen gebeuren op het ritme van de ademhaling. Er worden blokkades weggewerkt en er komt energie vrij. Je lichaam krijgt kracht en soeplesse.
  • Praanaayaama of ademhalingsoefeningen : beheersing van de praana of levenskracht. Via de adem beïnvloed je je lichaam en geest. Je brengt je zon- en maanenergie in evenwicht.
  • Diepe ontspanning : yoga nidra, meditatie, mindfulness, restauratieve yoga. Het gebeurt wel eens dat er tijdens een diepe ontspanning geblokkeerde emoties loskomen. Dat hoeft binnen een mini-groep geen probleem te zijn. Er is voldoende ruimte en vertrouwelijkheid om hiermee om te gaan. Je hebt steeds de mogelijkheid om in een individuele sessie hier dieper op in te gaan indien je dat wenst. 

Je leert hoe langer hoe meer bewust te blijven bij wat zich hier en nu afspeelt.  Je leert je gedachten observeren en dit geeft je inzicht in de demonen in je hoofd : piekergedachten, angsten, frustratie, enz. Komen er hardnekkige gedachten steeds terug en beïnvloeden ze je leven in negatieve zin? Dan kijken we of er meer (cognitieve) therapie nodig is om hier komaf mee te maken. 

We onderzoeken de psychologie van iedere ervaring : zowel de fysieke, zintuiglijke gewaarwordingen, gedachten, gevoelens en emoties. Je leert heel bewust en met een wakkere blik kijken naar wat er in je lichaam en je geest omgaat, met een vriendelijk aanvaarden van dat wat is. Het brengt je bewuster in contact met je verlangens en intuïtie. Je leert iemand kennen die je waanzinnig gelukkig kan maken : jezelf.

Voor wie

  • spanning, stress en burnout

  • chronische pijn

  • gehaastheid

  • vermoeidheid

  • nood aan vitaliteit

  • hyperventilatie

  • Je beter in je vel willen voelen

Je hoeft geen ervaring te hebben en niet lenig te zijn. De oefenschema's worden systematisch opgebouwd zodat jouw lichaam zachtjes wordt losgemaakt. Er is geen competitie en geen doenerschap. Jij mag relax genieten.

Risico's

Risico's :

Je kan perfect yoga leren uit een boek. Er is echter 1 nadeel : een boek verbetert je niet.

Aasanas die niet correct uitgevoerd worden, geven risico op letsel. Je yogaleraar weet wat voor jou een goede oefening is.

Soms zijn er contra-indicaties.

Er is geen competitie en je mag nooit forceren. Respecteer de grenzen van jouw lichaam.


Hoe lang duurt het

Ons groeiproces stopt nooit, we zijn voortdurend in beweging, in groei.

Deze trajecten leren je op een gezondere manier in het leven staan. Je wordt alerter en gelukkiger.  


Ieder traject beslaat 12 weken.
De sessies gaan wekelijks door in mini-groep.
Je krijgt mogelijk gepersonaliseerde opdrachten mee die je thuis kan doen. 


Je kiest na ieder traject of je een volgend traject wil starten, of of je alleen verder kan. De bedoeling is dat je zelf de geleerde technieken en kennis in jouw leven kan integreren, dat je een eigen discipline hebt ontwikkeld om in evenwicht te blijven en dat je uiteindelijk de smaak te pakken hebt om te houden van jezelf.

Ik heb geen klachten maar ben wel geïnteresseerd

Ook indien je geen specifieke klachten hebt, maar wel wil leren hoe je je beter in je vel kan voelen, hoe je evenwichtiger in het leven kan staan, hoe je van jezelf kan houden, dan ben je meer dan welkom. Uiteindelijk willen we allemaal gelukkig zijn.

Praktisch

In mini-groep :
  • In een groep van maximum 6 personen 
  • Gedurende 12 weken. 
  • Een sessie duurt 75 minuten
  • Prijs : 299 euro
  • Start van een eerstvolgende groep : januari 2024

Privé : 
  • Individuele begeleiding, toegespitst op jouw noden, een begeleidend gesprek
  • Je kan zelf de data en frequentie kiezen 
  • een sessie duurt 75 minuten
  • Prijs per sessie: 75 euro 
  • De ingang van deze therapie begint met het lichaam. Ons lichaam zegt soms zoveel meer dan woorden. Soms is verandering aangewezen via beweging, op andere momenten via het gesproken woord. We gaan na wat voor jou het beste werkt. Wanneer je wil bewegen, bewegen we, wanneer je wil praten, praten we. Ik zal jou vanuit mijn kennis aangeven wat therapeutisch het meest aangewezen is ; jij geeft aan waarheen je intuïtie je stuurt.